Semne care arată că travaliul poate începe curând sau a început

3923

Semne posibile. Aceste semne nu inseamnă neapărat că travaliul urmează să înceapă imediat. Mai pot trece zile sau săptămâni inainte de inceperea travaliului.

– Durere de spate. Nu este tipul de durere de spate din partea terminală a sarcinii (care se schimba cu schimbarea pozitiei) ci o durere surdă si continuă care produce agitație, neliniște și iritabilitate.

– Crampe. Sunt crampe abdominale care produc un disconfort ușor spre moderat.

– Simptome ale sindromului premenstrual: iritabilitate, irascibilitate.

– Nevoia de a se cuibări. O nevoie bruscă si irezistibilă de a pregăti locul/camera copilului (curățenie, aranjat lucruri, etc.)

– Scaune frecvente și moi sau diaree.

– Simptome asemănătoare celor de gripă.

 

Semne preliminare care arată ca travaliul este pe cale sa înceapă.

– Eliminarea dopului de mucus roz sau a unei secretii subtire, mucoase. Dacă exista mai mult sânge decat mucus este de anuntat medicul. O secreție maronie in interval de 24 de ore de la o examinare vaginală sau un contact sexual este normală.

– Ruperea apei. Se prelinge sau curge in jet. De notat ora, culoarea, mirosul pentru a le comunica medicului.

– Contracțiile Braxton-Hicks sau contracțiile de pretravaliu (travaliu fals). Ele nu dilată colul dar ajută la orientarea anterioară a sa, la inmuierea si subtierea sa.

– Contracțiile de pretravaliu nu progresează: ele pot fi neregulate sau pot fi constante ca lungime, intensitate și frecvență. Pot dura de la câteva zeci de minute la câteva ore. Se pot opri și apoi relua.

– Disconfortul este resimțit mai ales in partea anterioară a abdomenului, atunci cand mușchii se incordează. Abdomenul poate fi simțit ca o minge de baschet.

– Contracțiile se pot opri in cazul in care gravida merge, isi schimbă poziția sau activitatea, dacă mănâncă sau dacă urinează.

 

95244265 stiinta

Semne pozitive de travaliu. Travaliul a inceput.

– Jet de lichid amniotic scurs din vagin.

– Contracții care progresează: devin mai lungi, mai puternice și/sau mai dese in timp. Sunt descrise de obicei ca foarte puternice sau dureroase, simțite in abdomen și /sau spate. Pot începe în spate și radia in jurul abdomenului spre anterior. De obicei cresc la mers.

– Dilatația colului care se constată la examenul vaginal.

 

SEMNE DE LUAT IN SEAMĂ IN PARTEA FINALĂ A SARCINII.

 

Anunțați medicul dacă observați oricare dintre aceste semne.

– Sângerare. Sângerarea (in special cu sânge roșu deschis din vagin) in orice moment al sarcinii trebuie comunicată de urgență medicului.

– Dureri de cap, vedere încețoșată, umflarea brațelor, mâinilor sau feței, durere sub coastele inferioare.

– O creștere în greutate aparută brusc și inexplicabil.

– Diminuarea mișcărilor fetale.

– Semne de travaliu inainte de 37 de săptămâni : de exemplu, contracții ale uterului (patru sau mai multe intr-o oră) ; crampe asemănătoare celor menstruale; durere surdă in porțiunea inferioară a spatelui; presiune in pelvis, regiunile inghinale sau coapse; o secreție vaginală crescută sau schimbată, in special un jet de lichid.

 

Aceste semne orientative vă pot ajuta să identificați mai ușor etapa în care vă aflați și să comunicați mai eficace cu personalul medical.