Comportamentul alimentar adecvat al viitorilor părinți, înainte de concepție!

2407

Contează comportamentul viitoriilor părinți înainte de concepție pentru a avea un copil sănătos?

 Studii foarte recente demonstrează că evoluția unei sarcini și momentul nașterii depind – printre altele – și de comportamentul alimentar adecvat al viitorilor părinți înainte de concepție!

Chiar cu până la 12 luni înainte de concepție, s-a constatat că o dietă bogată în proteine (pește, pui, carne), fructe, legume, produse din cereale integrale, precum și o dietă exclusiv vegană (compusă din fructe, legume, semințe și cereale integrale) asigură o dezvoltare optimă intrauterină a copilului și o naștere la termen a acestuia.

Din contra, o alimentație compusă din produse tip fast-food, bogată în grăsimi, zahăr, cereale rafinate, chipsuri, practicată în ultimul an înainte de concepție, crește riscul unei nașteri premature și al unui deficit de creștere a copilului.

Iată ce afirmă un studiu științific efectuat în vara lui 2014: dacă viitorii părinți (în special mama) mănâncă necorespunzător înainte de concepție, efectul perturbator al acestei alimentații va influența dezvoltarea placentei și implicit capacitatea sa de a transmite substanțele nutritive la viitorul făt. Dacă în plus în momentul concepției cei doi viitori părinți (în special tatăl), trăiesc o formă de stres, fiind preocupați de griji, de temeri legate de serviciu, de relații sau de alte situații de viață, embrionul va înregistra din primul moment aceste semnale, iar după naștere copilul va prezenta riscul de a lua în greutate mai rapid, va avea predispoziție la creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de anxietate.

 

Aceste descoperiri ne dau de gândit în ceea ce privește prevenția fundamentală care se poate realiza înainte de naștere, mai precis, chiar înainte de concepție!
Tinerii care aspiră la statutul de viitori părinți au de luat decizii importante privind viața viitorului lor copil. Asumându-și responsabilitatea unui mod de viață sănătos cu mai multe luni înainte de concepție, fac o investiție foarte importantă, pe termen foarte lung, pentru o stare de armonie fizică și psihică a copilului lor și implicit a întregii familii.

 

Referințe bibliografice

  1. Lane, R. L. Robker, S. A. Robertson. Parenting from before conception. Science, 2014; 345 (6198)

Grieger JA, Grzeskowiak LE, Clifton VL, Preconception dietary patterns in human pregnancies are associated with preterm delivery, J Nutr. 2014 Jul;144(7):1075-80. doi: 10.î945/jn.114.190686. Epub 2014 Apr 30.