Pregătirea concepției

1164

Un cuplu își dorește pentru copilul lor un început fericit în viață, ceea ce presupune în primul rând o pregătire conștientă a venirii lui pe lume.

Când este bine să înceapă viitorii părinți să-și adapteze modul de viață pentru a favoriza intrarea în scenă a noului membru al familiei? Studiile știiințifice o indică: cu minimum 6 luni înainte de concepție.

Este important? Foarte.

Chiar adus de barză sau găsit într-o varză, copilul își bazează structura fizică, mentală, emoțională și spirituală pe calitatea actului fecundant, a schimburilor dintre cei doi părinți și a întregii perioade prenatale.

Celula sexuală masculină (spermatozoidul) și feminină (ovocitul) reflectă starea de sănătate a celor 2 genitori și exprimă esența energiei acestora. Ovocitele se formează în ovarele femeii înainte de propria sa naștere, în propria sa perioadă prenatală și depind direct de starea de armonie hormonală (și nu numai) trăită în acea perioadă precoce a vieții ei. Spermatozoizii, în schimb, se produc constant de-a lungul vieții fertile a bărbatului și sunt mult mai mult influențați de evenimentele din viața directă a acestuia: boli, expunere la medicamente, poluanți, substanțe toxice, radiații etc.

Pregătirea cu cel puțin 6 luni înainte concepție necesită o implicarea activă a viitorilor părinți:

Pregătirea fizică

  • Este imperios necesară renunțarea la alcool, țigări, substanțe ”recreaționale” sau droguri – acolo unde este cazul. În cazul unui tratament medicamentos de lungă durată este indicată cosultarea medicului curant în vederea eventualei întreruperi a acestuia.
  • Adoptarea unei alimentații sănătoase – care nu implică neapărat costuri crescute: evitarea alimentelor/produselor ultraprocesate, cu aditivi, coloranți sau conservanți și introducerea în dietă a cât mai multor alimente proaspete, în special fructe, legume, a produselor din cereale integrale etc. Atât carnea de mamifer, laptele, cât și carnea de pasăre pot conține hormoni și antibiotice; este bine ca viitorii părinți să prefere alimentele organice – și este foarte important să se asigure că acestea sunt cu adevarat organice. În acest sens recomandăm o lupă de buzunar care să fie nelipsită la cumpărături, pentru a citi etichetele produselor, scrise uneori cu fonturi extrem de mici.
  • Evitarea manipulării solvenților, a produselor de curățenie agresive, a pesticidelor, insecticidelor, îngrășămintelor etc.
  • Evitarea substanțelor cu efect de interferență hormonală (endocrine disruptors) care pot produce infertilitate, defecte de naștere, tulburări de dezvoltare la copil, tumori etc. Aceste substanțe, care mimează efectul estrogenilor atât în organismul femeii cât și al bărbatului, provin din degradarea anumitor produse din plastic, a uleiurilor minerale, a pesticidelor, a poluanților organici etc. Este foarte important, de exemplu, să se evite: orice produs cosmetic sau săpun pe bază de ulei mineral sau produs petrochimic, încălzirea la microunde a produselor învelite în plastic, purtarea hainelor din poliester, utilizarea spray-urilor pentru gândaci, insecte etc.
  • Oprirea contraceptivelor – dacă este cazul – cu câteva luni înainte și înlocuirea lor, în această perioadă de pregătire, cu alte mijloace de contracepție naturală cum ar fi utilizarea calendarului sau utilizarea prezervativului.
  • Controlul sângelui, funcției hepatice, nivelului fierului și glicemiei, verificarea pentru existența semnelor imunologice pentru hepatita B, hepatita C, rubeolă, toxoplasmoză etc.
  • Reglarea ponderală și glicemia, dacă este cazul, pentru ambii părinți dar în special pentru viitoarea mămică; studiile demonstrează că suprapoderalitatea și hipergilcemia mamei în perioada prenatală crește semnificativ riscul pentru copil de a dezvolta mai târziu în viață obezitate, diabet, boli cardiovasculare.

Pregătirea psihologică

  • Evitarea stresului, a emoțiilor distructive, a gândurilor negative. Cercetările științifice demonstrează că factorii mediului intern, ca și cei ai mediului extern, menționați anterior, au o importanță extremă pentru pregătirea concepției și pentru perioada prenatală. Stresul și emoțiile prelungite sau foarte intense, determină producerea în corp, la nivelul sistemului nervos, a unor molecule semnal care acționează direct asupra membranelor celulare, influențând, la nivelul nucleului, activarea ADN-ului și implicit a anumitor gene, responsabile de unele caractere fizice și predispoziții fiziologice și comportamentale. Acest proces este continuu, astfel încât, pentru o bună stare de sănătate fizică și psihologică în momentul concepției, este necesar ca viitorii părinți să îmbrățișeze anumite comportamente de prevenire și rezolvare a stresului, să practice tehnici de liniștire, respirație, relaxare.

Natura oferă resurse ideale de ”resetare” emoțională, la fel și sporturile practicate în aer liber, plimbările, excursiile etc. La fel arta, muzica, manifestarea creativității, rugăciunea, meditația, pot facilita comunicarea profundă și autentică cu sine și în cuplu.

  • Prevenirea și rezolvarea conflictelor. În această perioadă de pregătire este esențială vindecarea traumelor emoționale, armonizarea cu cei din jur și în special în cuplu. Pe parcursul sarcinii și după nașterea copilului, pot apărea diverse provocări care pot agrava diferențele dintre parteneri dacă acestea nu sunt luate în considerare și ameliorate.

 Pregătirea conștientă a concepției

  • Chiar cu ceva timp înainte de concepție este bine ca părinții să se gândească la copilul lor cu dragoste și respect, meditând la unicitatea sa ca ființă care vine pe Pământ. Lăsându-se ghidați de intuiție, viitorii părinți vor ști să facă cele mai bune alegeri pentru momentul cel mai potrivit al concepției, pentru a pregăti căminul, ambianța, condițiile care să-i ofere copilului siguranță, armonie, stimulare și, mai presus de orice, dragoste.

Disponibilitatea unui cuplu de a se pregăti și de a primi astfel în viața lor o nouă ființă va permite stabilirea unor legături indestructibile între generații care pot produce în timp și spațiu efecte neașteptat de benefice asupra întregii lumi.